En man står i en skylift och rengör fasaden innan han ska måla huset.

Måla huset själv eller anlita målare?

Att måla om huset är ett projekt man kan genomföra själv, men det kräver en del kunskap och gott om tid. Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att måla själv jämfört med att anlita målare som planerar och utför jobbet.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 16.01.2024

Fasadmålning kan både handla om det estetiska och om att underhålla ett nödvändigt skydd för fasaden. Ett välvårdat hus är trivsamt och ökar värdet på bostadsmarknaden, medan fasaden också skyddas mot fukt och angrepp när ommålningen går rätt till.

Kostnaden för att måla om huset är oftast den stora frågan. En målares arbetstid kostar givetvis, men du får 30 procents reduktion med ROT-avdraget.

Det är däremot inte alltid lönsamt att göra ommålningen själv. Om du målar huset själv och resultatet blir bristande, eller om du till exempel gör fel med fasadtvätten, är din stora kostnadsbesparing inte särskilt prisvärd. För den som gillar projekt, har gott om tid och läser på ordentligt inför arbetet kan det dock vara en bra idé att måla själv.

Måla huset själv

Den stora fördelen med att måla själv är som sagt möjligheten att spara in på arbetskostnaden. Längre ner kan du läsa hur du jämför totalkostnaden.

En del väljer också att måla sitt hus själv för att de genuint tycker om att måla och att ha projekt på fritiden. Däremot ska man komma ihåg att arbetet runtomkring själva målningen kommer ta mest tid: målning brukar utgöras av ungefär 70 procent underarbete och 30 procent faktisk målning. Men vissa tycker att det finns något meditativt i att skrapa och skrubba och då blir projektet förstås givande.

Med det sagt, finns det några svårigheter att ta hänsyn till.

1. Risk för fel i förarbetet

Att måla ett hus innebär till större del att förbereda inför målningen. Då gäller det att ha koll på sin fasadtyp, kunna bedöma hur fasaden mår och vilket slags underhåll som behövs. Det kan vara aktuellt med reparationer innan målningen, till exempel att byta ut vissa träpaneler på en träfasad.

I förarbetet ingår att rengöra fasaden. Fasadtvätten ska göras på rätt sätt för materialet och rätt produkter ska användas. Därefter förbereder du målningen på olika sätt beroende på fasadtyp, till exempel genom att skrapa bort gammal färg. Innan målningen kan börja måste du veta att den är tillräckligt torr, annars får du ett fuktproblem.

2. Välja rätt produkter

I målarens kompetens ingår att välja rätt produkter till fasaden. Det gäller både för förarbetet, exempelvis rätt sorts fasadtvätt, och rätt färgtyp. Om huset redan är målat brukar man använda samma färgtyp som tidigare, även om det är möjligt att byta. Fasadmaterial kräver olika slags färger. Därefter finns flera val man kan göra specifikt för träfasader, putsfasader, tegel, och så vidare. Om du anlitar målare behöver du inte ansvara för att det blir rätt.

Ett vackert vitt hus med nymålad fasad och fräscht tak.
Det krävs kunskap för att få till ett vackert och beständigt resultat.

3. Arbetsmetoder

Hur gör man exakt? Bristen på erfarenhet av fasadmålning som gemene man har kan bli kännbar i själva utförandet. Det finns detaljer i hur man bäst går tillväga. Detta går förstås att lära sig, men professionella målare lär sig yrket i minst 6 800 timmar och då finns det praktisk erfarenhet som ger resultat.

Risken med att måla själv är alltså att du får skavanker i resultatet som du kommer vara missnöjd över i längden eller att målningen inte håller sig fin lika länge.

4. Tidsåtgången

Att måla om huset blir inte klart över en helg. Om två personer arbetar tar det ofta 4–9 dagar att måla om en vanlig villa. Däremot kan det ta längre tid än planerat eftersom det är väderberoende. Under tiden du arbetar med detta betalar du för hyra av byggställning eller skylift.

Om du har ett heltidsjobb att sköta och kanske en familj att ta hand om får du alltså räkna med att slopa fritid i ett par veckor. Alternativt tar du ut semesterdagar för arbetet, men fundera då på hur du värderar din egen tid jämfört med att betala målare för deras tid. Du arbetar hela året och tjänar in ett antal veckor av återhämtning, så om du har möjlighet är det bra att verkligen vara ledig då. Din arbetstid är inte heller giltig för ROT-avdrag, men det är målarnas.

Anlita målare för att måla huset

Att anlita målare är förstås en tråkig utgift här i livet, men kan löna sig på flera sätt. Totalkostnaden blir generellt högre jämfört med att måla själv, däremot inte alltid.

Här är några anledningar att låta professionella målare sköta fasadmålningen:

 • Målare kan välja rätt produkter som passar fasaden, vilket är helt nödvändigt för att lyckas.
 • Målare kan ofta handla färg och annat material billigare, så materialkostnaden kan bli lägre.
 • Fasadtvätten görs rätt med lämplig utrustning.
 • Målare kan bedöma om det finns eventuella problem med fasaden som måste åtgärdas innan målningen.
 • Din fritid eller semester fylls inte av arbete.
 • ROT-avdrag gäller för målare, vilket du inte får på din egen arbetstid om du målar själv.
 • Du behöver lägga mindre tid på planering och projektledning, och kan fokusera på annat i livet under tiden projektet pågår.

Så kan du jämföra totalkostnaden

Att måla själv är generellt billigare än att anlita målare. Frågan är hur mycket billigare det verkligen blir. För att faktiskt ta reda på om det lönar sig i rena kronor och ören kan du sammanställa en budget för målningen. Ett ungefärligt belopp kan du komma fram till genom att räkna ihop aktuella priser på följande:

 1. Hyra av byggställning eller skylift (enplanshus slipper detta)
 2. Fasadtvätt och eventuell mögeltvätt
 3. Utrustning för fasadtvätt (ej högtryckstvätt)
 4. Fuktmätare
 5. Färg (räkna mängd utifrån färgtyp)
 6. Rollers eller färgspruta
 7. Penslar och förlängningsskaft
 8. Färgskrapa och stålborste
 9. Handskar och skyddsglasögon
 10. Maskeringstejp
 11. Plast för att skydda husgrund och rabatter
 12. Eventuell väv som skydd från solljus och regn
 13. Eventuell kupévärmare för att dra ner luftfuktigheten

Om du har möjlighet att låna verktyg kan du komma ner i pris. Det kan också vara värt att köpa en byggställning och sedan sälja den vidare efter att du målat klart.

Jämför med kostnaden för målare

Jämför dina kostnader med offerter från målare. Här på Målare.se kan du få offerter från flera lokala målare, kostnadsfritt och utan förpliktelse. Fyll i formuläret för att bli kontaktad av upp till tre målare och få en uppfattning om vilken prisnivå arbetet ligger på.

Få erbjudanden på fasadmålning

ROT-avdrag: genom ROT får du 30 procent avdrag på arbetskostnaden. Under 2024 sker en tillfällig höjning av ROT så att du kan få avdrag på upp till 75 000 kronor, och gränserna för ROT och RUT separeras.